ANALYSE – Superbelegger Warren Buffett verkocht in het slotkwartaal van 2017 vrijwel al zijn aandelen IBM. Er resteren bij Buffett’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway nog ongeveer 2 miljoen aandelen IBM die een waarde hebben van circa 300 miljoen dollar. Voor Berkshire Hathaway is dat bijna verwaarloosbaar.
Aandelen Apple kocht Buffett afgelopen kwartaal juist bij. Berkshire Hathaway bezit nu circa 165 miljoen aandelen Apple en die zijn samen bijna 30 miljard dollar waard. Daarmee vormt Apple nu het grootste belang in de investeringsportefeuille van Berkshire Hathaway.
Hieronder werp ik een blik op beide bedrijven.
IBM: zo beroerd gaat het niet
IBM was vele jaren marktleider op het terrein van computermainframes maar die markt krimpt al jaren. Met deze krimp geconfronteerd is IBM zich meer gaan richten op software en services. Een logische keuze. Desondanks kon hiermee lange tijd niet de aanhoudende omzetkrimp elders in het bedrijf worden gecompenseerd.
Cruciale vraag is eigenlijk nog steeds hoe succesvol de transitie verloopt naar wat IBM de ‘strategic imperatives’ noemt. Hierbij gaat het onder meer om het aanbieden van clouddiensten en diensten op het gebied van data-analyse, sociale media, mobiel en beveiliging.
Sceptici wijzen op de afnemende groei bij de 'strategic imperatives'. Maar die veronderstelde afnemende groei hangt volledig samen met valuta-effecten. Ook hebben berichten in de media dat Warren Buffett zijn aandelen verkocht heeft, het sentiment rondom IBM natuurlijk geen goed gedaan.
De genoemde 'strategic imperatives' zijn inmiddels echter al goed voor 46 procent van de omzet. Bovendien behaalt IBM daarmee winstmarges die bovengemiddeld zijn. Oondanks deze groeiende, heel lucratieve diensten die spoedig goed zullen zijn voor meer dan de helft van de omzet, wordt voor aandelen IBM slechts tien keer de verwachte winst voor komend jaar betaald.
Analisten rekenen gemiddeld op een toenemende winst bij IBM de komende jaren. Combineer dat met een ietwat hogere waardering en de conclusie kan volgens mij bijna geen andere zijn dan dat het verwachte rendement bij IBM wellicht zo beroerd nog niet is.
Apple: miljarden in kas en groot belastingvoordeel
In geval van Apple wijs ik nadrukkelijk op de nieuwe belastingwet in de Verenigde Staten. Apple betaalde afgelopen jaar een belastingpercentage van 25,5 procent en denkt dat dit percentage dit jaar op 15 procent zal uitkomen. Het effect hiervan op de winst na belasting is een toename van ongeveer 15 procent.
Ander punt vormt de cashreserve van Apple van maar liefst 285 miljard dollar. Het grootste deel hiervan bevindt zich op rekeningen buiten de Verenigde Staten. Apple moet over deze tegoeden eenmalig 15,5 procent belasting betalen. Dit impliceert een eenmalige extra belasting van 38 miljard dollar.
Het management van Apple heeft aangegeven ernaar te streven 'cashneutraal' te worden. Verminder je van de genoemde berg aan contanten van 285 miljard dollar met de belastingclaim (38 miljard dollar) en schulden (122 miljard dollar), dan resteert ongeveer 125 miljard dollar aan contante middelen.
De beurswaarde van Apple bedraagt circa 875 miljard dollar. Als het bedrijf 125 miljard dollar besteedt aan inkoop van eigen aandelen, dan daalt het aantal uitstaande aandelen daardoor met 15 procent. Eenzelfde winst heeft in dat geval een 17 procent hogere winst per aandeel tot gevolg.
Het gecombineerde effect van het lagere belastingpercentage en de mogelijke inkoop van eigen aandelen impliceert een toename van de winst per aandeel met 35 procent. Dit geldt uiteraard voor het geval de winst voor belasting onveranderd is.
De winst per aandeel die Apple afgelopen jaar behaalde bedraagt 9,72 dollar. Zou al sprake zijn geweest van de geschatte toename met 35 procent, dan zou de winst per aandeel afgelopen jaar zijn uitgekomen op 13,25 dollar. Apple's beurskoers bedraagt daar slechts het dertienvoudige van.
Ondanks de huidige somberheid rondom het aandeel IBM en de reeds enorme beurswaarde van Apple is mijn indruk toch dat beide aandelen niet echt duur te noemen zijn.
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Auteur heeft voor eigen rekening aandelen IBM, Apple en Berkshire Hathaway in bezit.